Министерство на здравеопазването стартира процедура по събиране на информация затова колко хора са се срещнали с коронавируса. Това обяви на пресконференция служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Ще изградим място, където да съберем информацията за всички преболедували, ваксинирани, тествани, лежали в болница от 1 март 2020 г. до днес. Тя ще бъде сортирана по ЕГН, области като може да стигне и до адрес“, посочи д-р Кацаров преди представянето на собствено проучване на лаборатория „Цибалаб“ за това, колко хора са се срещали с COVID-19 досега.

По думите му ще бъдат премахнати дублиращите ЕГН-та, защото такива има. То влиза в системата един път с положителен тест и след това втори път, ако човекът постъпи в болница.

Д-р Кацаров поясни, че до момента няма такава информация, а наличната в Единния информационен портал е частична. Припомняме, че за проблема с липсата на реални данни още в началото на пандемията алармира доц. Мангъров, включително пред ДЕБАТИ.БГ.

Очакваме да добием тази информация в рамките на 2 до 4 седмици, каза още Кацаров. Той добави, че за тази цел ще бъде пусната обществена поръчка, която е на стойност между 10 000 – 15 000 лева.

Здравното министерство е провело разговори с над 20 компании, които се занимават с медицински софтуер, за събирането на тази информация. Всеки нов антигенен тест, PCR, ваксинация или хоспитализация ще допълва базата данни, обясни д-р Кацаров.

Нови мерки в началото на летния сезон

Следващите дни предстои актуализиране на мерките спрямо туристите, които влизат в България. Това отговори д-р Кацаров на въпрос на ДЕБАТИ.БГ по повод руските туристи. Преди дни стана ясно, че полетите за тях към България са възобновени въпреки че че ситуацията в страната е много тревожна – броят на заболелите се покачва рязко.

По думите на министъра по време на активния летен сезон всяка седмица се предвижда прецизиране на здравните мерки спрямо влизащите в България в съответствие с моментната ситуация.

Въпросът с хеликоптерното скоро ще е решен

До края на 2024 г. трябва да имаме вече действаща система за въздушна медицинска помощ, съобщи министърът.

„В медицински хеликоптери мога да кажа, че въпросът е решен. Изготвени са проектните фишове, изготвена е цялостната оценка. Разработена е програмата, внася се за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост от ЕК“, уточни още д-р Кацаров.

Периодът между поръчката и доставката на машините обаче е около 2 години. За закупуване са предвидени общо 6 хеликоптера, както и изграждането между 15 и 20 площадки около лечебни заведения в цялата страна.

„Задвижена е цялата процедура, финансирането е осигурено, документацията е подготвена“, увери д-р Кацаров.

Ако не се случи някакво непредвидено забавяне цялостната система за въздушно спасяване на пострадали трябва да заработи към края на 2024 г

Ваксинационният щаб ще бъде закрит

По време на пресконференцията д-р Кацаров съобщи още, че Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В бъдещия съвет няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности – журналисти, пациентски организации, здравни експерти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!