Иван Шишков
На снимката: Иван Шишков

„За големите инфраструктурни обекти от АМ „Хемус“ ще бъде платено“, каза днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в интервю за БНР. Става въпрос за първи, втори и трети лот от автомагистрала „Хемус“, както и за пътя Ботевград – Видин, уточни той.

Тази заявка идва на фона на завишенията в инхаус процедурите, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция в едни от последните дни на кабинета „Петков“. Само в една инхаус процедура по договор на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистралиагистрали“ ЕАД за строежа на автомагистрала „Хемус“ беше установено завишение от 18 073 247 лева. Вижте повече.

Отделно от установеното завишение, са и сериозните съмнения за кражби от парите за „Хемус“. По думите на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков милионите левове от строежа на „Хемус“ са били изнесени в чували от страната. Според него за това са знаели и фирмите, и тогавашните управляващи. Вижте повече.

Остава въпросът редно ли е да се извършват плащания към пътностроителните фирми, преди да се изяснят всички обстоятелства около вече извършените плащания.

„За тях ще бъде разплатено всичко, което е извършено, с приспадане на авансите, които са получили. Това е глътка въздух за тях. Ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят“, каза Шишков днес.

Той поясни, че в бюджета на АПИ има пари и може да се получи така, че до края на годината те да не бъдат усвоени, защото има предвидени пари за основни ремонти, а няма проекти за такива.

„Така че при това преструктуриране на бюджета на АПИ, там където е изключително важно и необходимо да им бъде платено, за да могат да продължат инфраструктурните обекти, ще бъде направено“, каза още той.

И докато Иван Шишков прави заявка, че ще се разплаща с пътните строители, независимо от това изрядни ли са договорите и завишени ли са цените, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пък направи заявка да продължи с разследването на строежа на автомагистрала „Хемус“. Вижте повече.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук