България

Продължават преговорите, водени от „Продължаваме Промяната“, с цел изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление на страната. Днес на масата за преговори се обсъждат темите в сектор „Труд и социални грижи“, „Туризъм“, „Национална сигурност“ и „Спорт“. 

ДБ предлага развитие на вело и къмпинг туризма

Идеите на „Демократична България“ представиха Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева и Михаил Михов.

Те предлагат да се напише нова стратегия за туризма, в която да се включи развитието на всички региони, както и да се предприемат спешни мерки заради пандемията, с които да се осигурят енергийни помощи заради поскъпването на тока и запазване на ДДС на 9% в сектора до края на пандемията.

Според обединението напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи; предлагат и капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните; не се предвижда да има концесии на плажовете и разрешаването на временни постройки по тях.

Експертите на „Демократична България“ предлагат още да се развие велотуризмът в България и да се стимулира развитието на къмпинги.

Според формацията е важно и да се прекатегоризират хижите.

ИТН: Туризмът да се раздели на сегменти

Представителите на „Има такъв народ“ са Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева, Диан Желязков, Красимир Димитров и Златомира Карагеоргиева.

„Има такъв народ“ /ИТН/ залага в политиката си за туризма на обособяването на пет стратегически ресора в рамките на Министерство на туризма: морски и планински туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конгресен, културен и друг туризъм. Предлага се всеки ресор да има свой маркетингов план за действие, защото всеки сектор има различни нужди и политики за привличане на туристи и бюджетът ще се разпредели според броя реализирани нощувки по типове туризъм.

Партията на Трифонов предлага още опростяване на визовите процеси чрез ускорена дигитализация изцяло нов подход към рекламирането на страната ни в чужбина и модернизиране на българските щандове по изложенията.

И „Демократична България“, и „Има такъв народ“ предлагат да се създаде гаранционен фонд, който да се задейства в кризисни ситуации като тази с пандемията.

БСП: Енергийни помощи и запазване на схемата 60/40

Представителите на БСП са Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Атанас Маджарски и Петя Цанкова.

БСП предлага няколко краткосрочни мерки в туризма – енергийни помощи за бранша заради скъпия ток и запазване на схемата 60/40. Настояват обаче, схемата да се върне в първоначалния си вид, в който обхващаше всички компании, чиито оборот е спаднал с 20% средно спрямо съответния период на 2019 г.

Подобно и на „Демократична България“ и те предлагат ДДС да се запази на ниво от 9% за още една година. От партията настояват за облекчени кредитни линии за хотелиери и ресторантьори заради пандемията, както и безплатни бързи тестове за клиентите им, които нямат зелен сертификат.

Кирил Петков: България трябва да „продаде невероятния си ресурс“ по най-умния начин

От „Продължаваме промяната“ участваха Кирил Петков, Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Теодора Жилкова и Борис Борисов.

Според формацията, основните им приоритети са страната ни да се превърне в предпочитана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнообразни услуги. България трябва да предлага целогодишен туризъм, като възможно решение е да има комбинирани пакети продукти.

За рекламата на туризма от формацията смятат, че трябва да има акценти, а не да се предлага всичко. Предлагат по-евтини визи, които да станат електронни, което според тях ще ги направи по-атрактивни и ще се издават по-бързо.

Според Кирил Петков България може да няма най-красивите планини, фестивали, море или нощен живот, но може да ги рекламира като симбиоза, тъй като всичко това може да се види за 10 дни. Подчерта, че е важно да се преосмисли подхода към представянето на сектора.

Припомняме, че в първия цикъл преговори бяха обсъдени въпросите, свързани с енергетиката, икономиката, транспорта и правосъдието. В сряда преговорите продължиха с темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство. А в четвъртък дискусиите бяха посветени на темите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук