На снимката: Стефан Янев

С Македония имаме общо минало и общо бъдеще. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на дискусия във „Фейсбук”, част от рубриката „Властта говори! Открито“.

Той за пореден път призова РСМ да признае тези, които определят себе си като българи.

България последователно е подкрепяла страната, но заедно с това България трябва да е в състояние да защитава и собствените си национални интереси. За съжаление, ръководството на РС Македония не бърза да изпълнява задълженията, залегнали в Договора за добросъседство, а там са заровени нашите претенции“, заяви още премиерът.

Служебният министър-председател поиска да се преустанови насаждането на омраза към България.

Интересува ни да сме сигурни, че тези македонски граждани, които имат българско самосъзнание, които определят себе си като хора с български произход, да имат равни права с всички останали – да не бъдат натискани, гонени, репресирани, каза още той.

Припомняме, че преди два дни в България се състоя историческа среща на представители на македонските българи с президента, външния министър, както и с партиите. Основната позицията на страната ни, за да отпадне ветото, е българите в РС Македония да бъдат вписани като официално малцинство в Конституцията и техните права и свободи да бъдат защитети. Позиция, която вече лесно може да бъде разбрана и покрепена от европейските ни партньори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!