Веселин Марешки
на снимката: Председателят на "Воля" Веселин Марешки

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да потвърди 4-годишната ефективна присъда на лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Днес лидерът на „Воля“ не се яви в съдебна зала. Адвокатите му пледират той да бъде оправдан.

Веселин Марешки и Красимира Колева са подсъдими за изнудване на собственик на пицария във Варна. Делото трябваше да се гледа от върховната инстанция в средата на март. Тогава по искане на Марешки то бе отложено за след изборите.

Съучастничката му Красимира Колева получи три години и половина затвор от Варненския апелативен съд. Представителят на държавното обвинение поиска от Върховния касационен съд да намали наказанието ѝ. Решението, което ще бъде окончателно, се очаква да излезе до два месеца.

6–годишна съдебна сага

Съдебната сага, която наподобява сапунен сериал, продължава да занимава гражданите вече  6-а година. На първа инстанция Марешки и бизнес дамата Красимира Колева бяха оправдани. По-късно Апелативният съд във Варна постанови ефективни присъди и за двамата.

Марешки се притекъл на помощ на приятел

Случаят е от есента на 2014 г., когато Марешки е бил потърсен за съдействие от Красимира Колева. Тя и бившият й съпруг Тони Димитров заедно притежавали помещение на улица „Студентска“ в морската столица. То е разположено в сграда, която е собственост на Веселин Марешки.

След развода екс съпругът не дели наема с бившата

След развода между съпрузите Димитров започва да управлява имота. Помещението той отдава под наем на Асен Миланов за заведение за обществено хранене. Колева не получава приходи, а претендира, че има право на такива. Затова се обръща за съдействие към Веселин Марешки, на когото дължи пари. Обещава му да погаси задълженията си, ако прибира наемите.

Марешки плаща 25 000 лв на наркобос да реши „проблема“

Марешки се обръща за съдействие към бившия полицай Веселин Жеков. През 2009 г. Жеков бе осъден като лидер на наркогрупировката „Фирмата“. Фармацевтичният бос плаща 25 000 лева на полицая да принуди Асен Миланов да дели приходите от помещението с екссъпругата си. Условието е обаче собственикът на обекта да превежда половината от  месечния наем по сметката на Марешки.

Марешки иска наем от 5000 лева на месец

Полицаят Жеков успява да уговори среща между Марешки и Миланов, на която лидерът на „Воля“ иска всеки месец банков превод. Миланов му отказва под предлог, че докато не види документ за собственост, няма да превежда на никого пари.

Марешки вдига наема на 10 000 лева на месец

Вбесен от неподчинението, му Марешки вдига лептата на 10 000 лева на месец. Мотивира се с думите, че терасата на пицарията била разширена и попадала на негов терен. Заплашва Миланов, че в ако не почне да му превежда пари, ще разруши заведението му. Марешки действително наема строителна фирма, чиито работници според обвинителния акт успяват да нанесат щети за близо 15 хиляди лева на обекта.

Съдят Марешки и за побой над общински съветник

Делото срещу Веселин Марешки започна в края на 2015 г.  Той и Красимира Колева са обвинени за изнудване на Асен Миланов. Срещу фармацевтичния бос е повдигнато обвинение и за нанасяне на лека телесна повреда. Негова жертва е общинският съветник и лидер на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той въвлечен в конфликта за пицарията, като е потърсен за съдействие от Асен Миланов. Общинският съветник се отзовава на молбата на приятеля си, но пристигайки в пицарията  Марешки го посреща с юмрук в лицето.

Съдията оказал натиск върху прокурор

След провеждането на десетки съдебни заседания, делото трябваше да бъде прекратено и да започне отначало. Срещу съдията по делото „Марешки“ бяха повдигнати обвинения за оказване на натиск над прокурор. не по пози, а по друг съдебен казус.

Марешки се отърва по давност за побоя

5 години след инцидента в пицарията се стигна и до решение на първоинстанционния съд. Варненският окръжен съд оправда подсъдимите по обвиненията за изнудване. Въпреки множеството събрани доказателства срещу тях. Междувременно изтече и давността по обвинението за нанесената от Марешки лека телесна повреда на общинския съветник Костадинов.

Втора инстанция даде ефективни присъди

На втора инстанция се стигна до пълен обрат в развръзката на съдебната сага „Марешки“. Варненският апелативен съд призна за виновни Марешки и Колева и постанови и за двамата ефективни присъди. Веселин Марешки получи 4 години затвор. Бизнесдамата Красимира Колева се отърва с по-малко за подбуда –  3 години и 6 месеца. В мотивите си магистратите изрично посочиха, че наказанията на двамата са под минимума. Поводът е прекомерната продължителност на делото.

ВКС трябва скоро да реши дали Марешки ще лежи в затвора

Така делото стигна до Върховния касационен съд, който трябваше да го разглежда в началото на март. Заради предизборната кампания, в която партията на Веселин Марешки „Воля“ участва, процесът беше отложен. Идеята бе да не окаже влияние върху изборния резултат.

Марешки и Колева пледират невинни

В жалбите си Марешки и Колева пледират, че са невинни и искат оправдателни присъди. Те също така настояват  и делото да бъде върнато за ново разглеждане към първоинстанционния съд. Касационна насрещна жалба е подал и потърпевшият Асен Миланов. Той настоява да бъде уважен заведения от него граждански иск. В него бизнесменът иска обещетени за претърпените вреди в размер на близо 55 хил. лева. Дали фармацевтичният бос ще получи ефективна присъда от висшия касационен съд за  действията си, типични за годините на мутренския преход, ще научим съвсем скоро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук